Tricot is een gebreide stof met of zonder extra toegevoegd elastisch materiaal. (Elastan)
Als je bekend met breien dan zie je de tricotsteek in je stof. T shirts zijn doorgaans met deze manier van weven gemaakt. Maar ook andere strakker dragende kleding wordt hiermee gemaakt.
Werken met tricot stoffen vraagt een andere werkwijze dan de geweven stoffen zonder rek.
Plaats een jersey naald in je naaimachine en pas de dikte van de naald aan. Dus een dunnere naald voor een dunne tricot. Naai je met een 90 of 100 naald, dan is de kans dat er gaatjes in de stof ontstaan.
Naai niet langer dan 6 à 8 uur met 1 naald. De kans dat er een braam op de punt zit, is aanwezig. Mocht je tussendoor merken dat de steek niet goed meer gemaakt wordt, bijvoorbeeld er ontstaan lusjes of de machine slaat een steek over, dan is de naald meestal stuk. Mogelijk heb je het niet met het blote oog kunnen zien. Ga dan met je 2 vingers langs de naald. Je zal weerstand bij de punt voelen.
Naalden van Schmetz zijn kwalitatief sterke naalden.
Tricot heeft ook de eigenschap om tijdens het naaien uit te rekken.
Er zijn meerder opties om dit probleem op te lossen.
Tricot heeft ook de eigenschap dat het niet rafelt. Vandaar dat de naden perfect met de lockmachine genaaid kunnen worden. Er is geen extra naadwaarde nodig. Houd wel rekening met de pasvorm van je werkstuk. Rijg eerst je werkstuk in elkaar. Ga het daarna passen en ga daarna pas locken. Hij snijdt de reststof eraf! Als het onverhoopt te strak zit kan het niet wijder gemaakt worden.
Ook dat kan. Deze stof is op een andere manier geweven, zodat je niet het breisel ziet maar bv een platbinding. In veel stoffen wordt een rekpercentage toegevoegd om het comfortabel te laten zijn in het dragen.
Voor dit soort stoffen gebruik je een stretchnaald in de juiste dikte.
De hoeveelheid rek (elastan) verschilt per stof. In het label behoort het rekpercentage te staan. Dit geeft nog wel eens verwarring tijdens het naaien.
Zit er veel rekpercentage in de stof, terwijl je dezelfde maat gebruikt als je met stof werkt die minder rekt, dan zal hetzelfde kledingstuk, wijder of strakker zitten.
Het is dus niet zo dat je van hetzelfde patroon broeken kan maken met verschillende rekpercentages en diktes.
Je zal merken dat de een lekkerder zit dan de andere. Als je het goed wil doen moet je het rekpercentage berekenen en je patroon aanpassen. Een simpele manier is om grotere naden te knippen en de broek extra te passen.
Veel succes met het naaien van tricot.