Voor een goedpassende broek is het verstandig om eerst een proefmodel te maken. Als je in de winkel een broek gaat kopen zul je waarschijnlijk ook meerdere broeken passen voordat je de best zittende broek gaat kopen. Als je een broek gaat naaien sla je het van tevoren passen over. En dat maakt het zelf maken van een broek lastiger.
Maar, dit probleem kun je ondervangen door eerst een proefmodel te maken van een model dat je het meest aanspreekt. Je gebruikt hiervoor stof die qua dikte en rekbaarheid het meest overeen komt met jouw gekozen stof. Houd hierbij ook rekening met de aanwijzingen betreft het soort stofgebruik in de beschrijving.
Meet van tevoren goed je eigen maten. Taillewijdte, heupwijdte en de totale lengte van je broek vanaf de zijkant van je taille. Je taille zit op het smalste deel van je lichaam. Dus boven je heupbotten. Tip: ga mooi rechtop staan, zet je handen in je taille en buig naar 1 kant met je lichaam. Daar waar de buiging zit is je taille. Een broekband zit vaak lager dan je taille. Dus de tailleband van je broek is niet per definitie je taille! Ook de taillehoogte/zithoogte is een belangrijke maat. Vaak staat in de beschrijving of het een taillemodel of een heupmodel is.
Let op: de maten meet je wanneer je alleen ondergoed draagt. Dus niet over een spijkerbroek heen!
Wil je een strakke broek met een gladde taillewijdte, zonder rits, maken? Let dan goed op dat er voldoende rek in de stof zit zodat je taillewijdte over je heupen getrokken kan worden.
Elastiek in de band zetten met een tailleband die niet over je heup past, gaat niet lukken. Elastiek in de band is alleen mogelijk als je broek in de taille even wijd is als je heupwijdte, of als er voldoende rek in zet, zodat je het over je heup kan trekken.
Verder kies je van tevoren het juiste model, zodat er na afloop zo weinig mogelijk aangepast hoeft te worden als je al geknipt hebt. Het voorbereidende werk is het belangrijkst en zal dan ook het meeste tijd kosten.
Maak je proefmodel zonder zakken, rits en verdere details. Het gaat er nu vooral om dat hij lekker zit in de taille en bij de heupen, en dat de zithoogte/taillehoogte in orde is.
Het is belangrijk dat je goed maatneemt en daarna de juiste maat kiest uit het boek waaruit je het maakt. Hierbij kun je natuurlijk eventuele aanpassingen maken op het patroon, bijvoorbeeld van je taille en de heup. Dit is uiteindelijk het belangrijkste als je een goed passende broek wilt naaien.
Dus, neem niet gelijk de maat over uit de confectie die je draagt. Deze patroonbladen hebben een eigen maatsysteem, die af kan wijken van de confectie. De confectie laat je namelijk graag geloven dat je een kleinere maat hebt.
In een volgend blog laat ik je zien hoe je aanpassingen in een broek kan maken.
Veel succes met het naaien van je proefmodel broek.