Wil je graag een goed passende broek naaien? Dan zijn er meerdere dingen van belang.
In deze blog vertel ik welke meest voorkomende dingen essentieel zijn voor het naaien van een broek die goed past en comfortabel zit.
Begin met het maken van een proefbroek. Deze kan je nog makkelijk aanpassen als de maat niet oké is. Pas eventueel bij veranderingen, de maat op het patroonpapier aan. En schrijf er op wat je hebt veranderd voor de volgende broek. Zo kan je daarna makkelijk verder werken.
Zoek een passende stof bij het model. Vraag, als je twijfelt, in de winkel of de stof geschikt is voor jouw plan. Er zijn namelijk eindeloos veel stoffen op de markt en dat maakt de keuze soms lastig. Vooral omdat de rekpercentages en de dikte van de stof kunnen wisselen. Di kan 2% zijn, maar ook 5%. En in het geval van superstretch, voor bijvoorbeeld een legging, kan er zelfs 20% rek in zitten. Ook rekken meerdere stoffen in de lengte en in de breedte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan legging stof, maar ook sommige andere broekstoffen.
Daarom is het essentieel om goed in de beschrijving te kijken of er gebruik is gemaakt van een rekbare of niet rekbare stof. Met name als je een niet rekbare stof gebruikt, terwijl de beschrijving rekbaar aangeeft, zal de broek uiteindelijk te strak zitten. En alleen een rits inzetten zal dat probleem niet oplossen!
Mogelijk geeft de beschrijving het rekpercentage aan wat er gebruikt is. Als je stof koopt zie je op de rol de materialen die er gebruikt zijn en dus ook de percentages rek die in de stof zit verwerkt.
Verder erg belangrijk om de maat van je taille en heup glad te meten. Draag hiervoor alleen onderkleding.
Leg een koordje om je taille, dit is het smalste deel van je lichaam. Dus niet op de plek waar je spijkerbroek zit. Die zit namelijk meestal lager.
De heupwijdte zit op het breedste deel van je billen.
Gebruik de maattabel uit het magazine waar je uit werkt. Maar let op: de maattabellen uit de magazines kunnen verschillend zijn!
Wanneer je bijvoorbeeld voor je taille maat 44 hebt en de heup maat 40, dan teken je op je patroon de beide maten over. En pas je vervolgens de lijnen vloeiend aan.
Je past het patroon dus aan vóórdat je het op de stof gaat leggen. Op deze manier heb je de grootste kans dat je zo weinig mogelijk aan hoeft te passen als je het in elkaar hebt genaaid.
Ga de broek eerst met een rijgsteek in elkaar naaien voordat je de definitieve steek gebruikt. Bij het zelf naaien van een broek is de pasvorm de grootste uitdaging. Niet het naaiwerk zelf. Daarom is goed maatnemen, eventueel aanpassen, de juiste stof en het model essentieel.
Veel mensen denken dat als ze 1 broek hebben genaaid die goed zit, de volgende broek ook automatisch goed zit. Dat zou je denken. Dat geldt echter alleen als je dezelfde soort stof gebruikt.
Maar meestal kies je voor een andere stof en zal de broek een ander effect geven.
Ook een totaal andere broek, waarbij je dezelfde maten hebt gebruikt, kan weer anders zitten. Net als in de winkel, zal je vooral moeten zoeken naar de pasvorm die voor jou goed zit.
Veel succes met jouw goed passende broek. En neem er lekker de tijd voor!
Wil je meer weten over stoffen en het naaien van je eigen kleding, schrijf je dan in bij Cursuskledingnaaien via het contactformulier.