Je gebruikt de tweelingnaald voor zomen en doorstikken van bv kragen, halsjes, sluitingen ed. Er zijn zelfs houders met 3 naalden.
Aan de bovenkant verschijnen er 2 naden naast elkaar. En aan de onderkant zie je een kleine zigzagsteek. Dat maakt dat de steek rekbaar is en dus met name geschikt voor rekbare stof. Zo voorkom je dat de stof uit gaat rekken.
Naaien met de tweelingnaald klinkt moeilijker dan dat het is. Een tweelingnaald heeft 2 naalden die aan elkaar vastzitten met 1 houder. Je steekt de houder in de opening waar de naald in hoort.
Vervolgens zet je een extra garenpin in het extra gaatje waar een klosje garen op kan staan. Doorgaans op de bovenkant van de machine.
Je zet een extra klosje garen of extra spoeltje met garen op je extra pin. Daarna ga je je machine op de normale manier inrijgen.
De tweede klos rijg je ook door dezelfde inrijg route. Met het enige verschil dat je het laatste haakje voor de naald voor de tweede klos niet inrijgt. Dit maakt dat de 2 draden niet snel in elkaar verstrikt raken.
Sommige (digitale) machines hebben een extra tool, waarin je de functie tweelingnaald kan intoetsen met de juiste breedtemaat van de naalden. Ook het soort stof kan je vaak met een digitale machine via de naaigids invoeren.
De naalden kunnen een breedte hebben van 2.5, 4.5 en 6.5 mm. Dat is de afstand die tussen de 2 naalden zit.
Ook heb je de keuze tussen een stretch tweelingnaald en de versie voor de geweven stoffen en zelfs jeans stof.
Mocht je met een rekbare stof/tricot werken, dan is het zeker aan te bevelen om de stretch versie te gebruiken. Bij dunne stoffen wordt de 2.5 mm het mooist doorgaans. Iets stevigere stof voldoet vaak de 4.5 mm beter.
Ook zet je bij stretchstof en dunne stof je spanning en persvoetdruk wat lager. Maak altijd eerst een proeflapje voordat je start met je werkstuk. De stand verschilt per machine.
Mocht het zo zijn dat de 2 steken een bolletje in het midden vormen en je hebt de instellingen goed staan, dan heb je nog de optie om bijvoorbeeld soluvlies onder je werk te leggen en mee te naaien. Soluvlies is een applicatie materiaal, wat maakt dat je steek stabieler en in dit geval platter wordt. Dus zonder bol staan tussen de steek.
Veel succes met het naaien met de tweelingnaald. Mocht je problemen ervaren? Maak een afspraak om een privéles volgen te bij cursuskledingnaaien om het te leren.
Met vriendelijke groet van Mieke