Een vraag die veel gesteld word bij Cursuskledingnaaien in Duiven.
Daarom in mijn blog wat praktische tips om de stofkeuze makkelijker te maken voor jouw project.
Algemene tips
Specifieke tips van Cursuskledingnaaien
Er is onderscheid te noemen in wat voor soort materiaal er gebruikt is en daarnaast wat voor weeftechniek er is gebruikt.
Soort materiaaal
Natuurlijke vezels van plantaardig materiaal:
Kunstmatige vezel op natuurlijke basis:
Kunstmatige vezel op synthetische basis: polyamide, polyester, polyacryl, aramide, elasthaan.
In de groep: Kunstmatige vezels bestaan nog veel meer soorten!
Benamingen van stoffen die met een bepaalde weeftechniek zijn gemaakt:
Tricot, bi-stretch tricot (rek in de lengte en in de breedte), plattricot, gebreid, denim, jeans, paneelstof, velours, broderie, keper, twill, hydrofiel, crepe, rib, bont, satijn, brabants bont, punta di roma, lame, linnen, chambray, mantelstof, leer, badstof, lycra, scuba, voering, badstof, terlenka, organza, fleece.
Je ziet dat er eindeloos veel weeftechnieken en bewerkingen gebruikt worden en dat stoffen daar hun naam aan te danken hebben.
Dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid rekpercentage, dat er aan stoffen wordt toegevoegd. Een stretch jeans heeft minder rekpercentage dan een legging. Een jurkje van een bi-stretch heeft meer stretch dan een Punta di Roma.
Ook dat is goed om te vragen naar de hoeveelheid rekpercentage in de stof. 3% of 10%. Dat zijn grote verschillen. Op de rol wordt dat vaak ook aangegeven.
Je kan dus een stof tegenkomen die de naam tricot draagt en gemaakt is van een natuurlijke vezel bv katoen. Maar dezelfde tricot kan ook gemaakt zijn van een synthetische vezel. Of van een combinatie van een synthetische vezel en een natuurlijke vezel zoals katoen.
Heel veel stoffen worden gemixt met een natuurlijke en een synthetische vezel. Stoffen worden hierdoor bijvoorbeeld sterker, warmer, volumineuzer, zachter, lichter, zwaarder, glanzender of juist matter enz.
Afhankelijk wat het doel is, van het te maken kledingstuk worden materialen gemixt.
Zuiver wol of puur katoen of puur linnen zie je steeds minder.
Begint het je ondertussen te duizelen, onthoud dan dat weeftechniek en soort materiaal de twee belangrijkste verschillen zijn.
Ik krijg nogal eens de vraag: Moet ik een tricot kopen of een katoen.
Dat kan dus allebei in 1 stof verwerkt zitten. Het kan een tricot met viscose of polyamide of polyester of katoen zijn. Of een mix van 2 of 3 materialen.
Als je online stof gaat kopen, staat het soort stof en de samenstelling er vaak bij. Verdiep je er even goed in, daar heb je met je keuze veel plezier van.
Belangrijk is dus de samenstelling van het materiaal en de gebruikte weeftechniek.
Cursuskledingnaaien wenst je veel succes met de juiste stofkeuze.