Een model volgens beschrijving in elkaar naaien blijkt voor
de beginnende naaister toch vaak lastig te zijn. Je begrijpt de termen niet, je
hebt een andere stof gekozen dan waar het model van gemaakt is. Werken met
rekbare stof is nieuw voor je. Allemaal dingen die je niet had voorzien toen je
eraan begon. Modelletje leek toch zo eenvoudig. Misschien met 2 stipjes
aangeduid.
Een veel gehoorde vraag gaat over biesjes aan de halslijn
naaien. Het biesje gaat lubberen. Wat nu?
Via YouTube zijn er veel tutorials te vinden. Maar het lost
vaak niet alle problemen op.
Je kan het net niet goed zien of alles in het Engels is ook
niet voor iedereen handig.
Kom je er niet uit, kom dan naar de les van Cursuskledingnaaien en jouw biesje wordt perfect aangenaaid. Je mag gratis gebruik maken van de lock machine en als je wat meer ervaring hebt opgedaan, ook de coverlock staat voor je klaar.
Zoals je waarschijnlijk al eerder gehoord of gelezen hebt zijn er meer manieren zijn om een hals bies aan te naaien. Hier onder beschrijf ik een veel gebruikte manier bij mij op de les.
Bij een bi-stretch (T-shirt stof die in de lengte en in de breedte rekt), neem je voor je bies minimaal 10% minder wijdte dan de halswijdte.
Je snijdt met een rol-mes een mooie rechte strook van 3 cm, van links naar rechts van je stof. Dit is inclusief boven en onder een halve cm naad.
Je knipt een halve cm naad aan de halslijn of je knipt de halslijn zonder naad, als het afgewerkt de juiste hoogte voor de hals is.
Neem je bies niet te breed. Wanneer je de bies te breed maakt, valt het eerder naar voren op middenvoor.
Een afgewerkte breedte van 1 cm is ruim voldoende voor een behoorlijk rekbare stof zoals de bi stretch stoffen, waar veel strakke shirts en jurkjes van genaaid worden.
Je vouwt de stof in de breedte dubbel.
Je spelt de stof dubbel aan de halslijn. Goede kant op goede kant.
Je start op de schouder.
Je zet spelden om en om horizontaal en verticaal in je stof.
Je verdeelt de stof over de halslijn.
Je rekt de bies middenvoor net iets meer uit dan de rest van de halslijn. Dit doe je omdat het dieptepunt op middenvoor ligt en dat is dus ook het punt is waar meestal het probleem van het lubberen zich voor doet.
Als je terug op het schouderpunt bent, naai je met een grote steek en een losse spanning (de rijgsteek) met je naaimachine de halslijn.
Je startpunt is ongeveer 2 cm vanaf de schouderlijn. Je eindpunt is ook 2 cm voor de schouderlijn.
Pas je werkstuk.
Kijk nu of je bies mooi valt. Valt het nog naar voren, pas het dan aan door de stof iets meer uit te rekken. Kijk ook of het aan de achterkant mooi valt. Zorg dat je hoofd er makkelijk door kan. Beter een keer te vaak passen dan straks erachter komen dat de halslijn te wijd of te strak is.
Zo ja, vouw de bies op de eindpunten open.
Zorg dat de naden van de bies op de schouder terechtkomen.
Naai dan het korte stukje aan elkaar met de stretch steek. Heb je geen stretchsteek op je machine, doe het dan met een kleine zigzagsteek.
Ben je tevreden, naai de bies met een stretchsteek/zaagsteek of kleine zigzag van de naaimachine aan.
Zorg dat je spanning niet te hoog staat, anders komt er te veel spanning op het garen te staan. Ook kan je rekbaar garen gebruiken, dan heb je de stretchsteek/zigzag niet nodig
Pas je werkstuk.
Stik eventueel de naad aan de goede kant van de stof door op het pand of op de bies, met een tweelingnaald of met de coverlock.
Stik je liever de halslijn met de lockmachine aan, ook dat kan, alleen het doorstikken met de tweelingnaald of coverlock wordt hierdoor bemoeilijkt, omdat de naad er dikker door wordt. Met een stretchsteek op de goede manier ingesteld op je naaimachine bereik je hetzelfde en kan je het mooi aan de voorkant doorstikken met tweelingnaald. De tweelingnaald geeft een zigzag aan de achterkant en blijft dus een rekbare steek.
Veel succes met het aannaaien van je hals bies. Mocht je deze klus toch liever in de les doen? Welkom! Een privéles is ook mogelijk.
Zoals nu de voorspellingen zijn, is de verwachting dat ik vanaf september de normale grote van groepjes weer kan opstarten. Dus geef je alvast op! Meer kans heb je op een plekje.
Welkom op de les van Mieke bij Cursuskledingnaaien.