Als je je eigen kleding gaat naaien, is het niet alleen belangrijk dat je het juiste patroon voor jouw werkstuk kiest, maar evenzo is belangrijk dat je de juiste stof kiest.
In deze blog ga ik vooral in op het materiaal dat viscose heet. Viscose zie je veel in de huidige textiel, zo ook in stoffen.
In de loop der jaren is de stofkeuze er niet makkelijker op geworden, omdat veel stoffen meerdere materialen, grondstoffen in zich hebben. Vaak is het een mix van natuurlijke en synthetische stoffen. Daar komt bij dat stoffen op verschillende manieren geproduceerd/geweven worden.
Waarschijnlijk ben je bekend met de natuurlijke grondstoffen: katoen, linnen, zijde, wol, bamboe.
Daarnaast zijn er semi-natuurlijke vezels, zoals Viscose.
Viscose wordt ook wel rayon of kunstzijde genoemd.
Viscose wordt gemaakt uit natuurlijke houtvezels, zoals cellulose, in houtpulp, bamboe of katoen. De verwerking tot textielvezels is een chemisch proces, waar allerlei chemische hulpstoffen aan te pas komen. De vezels worden verwerkt tot een stroperige vloeistof, die gebruikt wordt om het garen te spinnen voor textiel.
Ze zijn zeer onderhoudsarm, kleurbestendig en hebben vanwege hun soepele val en gladde oppervlak een hoog draagcomfort.
Ook een mix van katoen met viscose met een aandeel elastan zie je in het huidige modebeeld steeds meer.
Evenals een viscose tricot. Deze stofsoort zal je vooral als stof voor T-shirts herkennen.
Een tricot is een fijn gebreide stof, welke gemaakt kan zijn van katoen, viscose of een ander synthetisch materiaal zoals bv. polyester. Een mix van dit alles kan ook.
Om extra rek in het materiaal aan te brengen wordt spandex of elastan gebruikt. De zogenaamde bi stretch stoffen zijn in de lengte en in de breedte rekbaar.
Op de foto zie je een dame met een tricot jurk aan en een dame met een viscose dun geweven stof met elastan.
Veel succes met je zoektocht naar de juiste stof bij jou project.
Wil je meer weten of stoffen en naaien van je eigen kleding, schrijf je dan in bij Cursuskledingnaaien via het antwoordformulier.