Vaak krijg ik de vraag wat nu eigenlijk een locksteek is en waar je het voor gebruikt. Een locksteek is in de eerste plaats een afwerksteek.
Waarschijnlijk heb je wel van een zigzagsteek gehoord van je moeder of oma. De oudere machines van je moeder of oma hadden vaak alleen een zigzagsteek, waarmee je de randen van je stof af ging werken. Vervolgens knip je de rest van de rand weg, zodat de stof niet meer gaat rafelen. De naaimachines van tegenwoordig hebben vrijwel allemaal een paar locksteken in het stekenprogramma zitten. Digitaal of mechanisch.
Je hebt dus locksteken op je naaimachine, maar er zijn ook vele soorten lock machines. Deze machines maken een professionele locksteek en snijden de rest van de stof gelijk af. Eenmaal gewend aan het werken met een lockmachine, dan wil je niet meer zonder. Je creatie ziet er gelijk een stuk professioneler uit.
Een locksteek is een rekbare steek, omdat hij niet alleen 2 rechte steken in de lengte maakt, maar ook 2 breedte steken via de grijpers. De breedte steken maken dat je stof rekbaar blijft. Een rekbare steek dus. De steek voorkomt dat je stof gaat trekken of uit gaat lubberen. Een must voor de vele rekbare stoffen van tegenwoordig.
Een lockmachine kan dus alleen locken en variaties maken op de basis locksteek met 4 draden. Zoals driedraads breed of smal, de rolzoom en de flatlock.
Vrijwel alle lockmachines hebben deze mogelijkheden. Goedkoop of duur. Maar de goedkope lockmachines van rond de €100,-, zijn duidelijk minder sterk, hebben weinig bedieningsgemak en zijn slechter in te stellen. Dus laat je goed informeren als je plan hebt om een lockmachine te kopen! Via marktplaats loop je veel risico dat de vorige eigenaar problemen had met de machine. Ook lang stilstaan en geen onderhoud is een slecht voorteken.
Een lockmachine is een gevoelige machine, waar je op de juiste manier mee moet omgaan. Vaak hoor ik dat mensen het willen proberen en dan een goedkope machine via marktplaats of een supermarkt hebben gekocht. Dat proberen begrijp ik, dat je dan denkt ik geef er nog niet zoveel geld aan uit. Maar in de praktijk is het vaak duurkoop! Zo komen er mega veel slechte lockmachines op marktplaats te staan, die weinig gebruikt zijn.
Dat is jammer als beginnende enthousiaste naaister. Dan vergaat je het plezier van het locken al snel. Voor een beginnende naaister is een machine met meer bedieningsgemak een uitkomst. Bedieningsgemak zal je weinig aantreffen bij goedkope machines.
Cursuskledingnaaien heeft een samenwerking met www.arendsnaaimachinehandel.nl in Heteren. Een Husqvarna en Pfaff dealer. Dit zijn gerenommeerde merken, die er al heel lang zijn. Ook het adres voor onderhoud. Wanneer je deelneemt aan mijn naailes, dan wordt het halen en brengen van je naai of lockmachine voor onderhoud geregeld vanuit mijn woonadres naar Heteren.
Bij Cursuskledingnaaien kan je privé locklessen volgen, als je er zelf niet uitkomt. Je gaat naar huis met een hoop nieuwe info en een naslagwerk.
Ik hoop dat ik je blij bent met deze informatie en de juiste keuze kan maken voor je eventuele nieuwe aankoop.