In mijn vorige blog ben je begonnen met de aankoop van de stof, het
overnemen van het patroon en het knippen. Nu gaan we verder met het leren
omgaan van je naaimachine. Hopelijk zijn
deze onderdelen je gelukt met hulp van deze blog van cursuskledingnaaien?
Tips voor het inrijgen van de naaimachine
Lees eerst rustig de beschrijving van je naaimachine. Belangrijk hierin is voor je eerste werkstuk: Hoe rijg ik de machine in? Het inrijgen is niet voor elke machine hetzelfde. Volg goed je beschrijving!
Belangrijk is dat je goed garen gebruikt van polyester op de bovenkant en op de spoel. Beide moeten van dezelfde kwaliteit zijn.
Kwaliteit polyester garen is merkgaren zoals Gutermann of Mettler.
Zorg dat bij het spoelen het garen zo strak mogelijk gespannen is op je machine. Anders is het te slap op de spoel gewikkeld en zal de steek te los worden.
Als het inrijgen is gelukt probeer je de naaimachine in te stellen op de rechte steek.
Je neemt een restje stof van je eerste werkstuk en gaat een stukje proberen te naaien.
Probeer ook de achteruit functie, lange lengte en korte lengte. Probeer de zigzag functie en probeer de locksteken die de machine in zich heeft. Deze steken zal je het meest gebruiken voor je eerste werkstuk.
Om het begin van je stiklijn en het eind van je stiklijn sterk te maken, ga je aan het begin en aan het eind ongeveer 5 steken achteruit en vooruit over elkaar heen naaien. Dan knip je de draad af en kan het niet makkelijk los raken.
Pas op voor spelden. Als je de spelden dwars zet kan je over de spelden heen naaien, maar zelf vind ik het veiliger om dat niet te doen. Spelden die in het verlengde staan van je naadlijn er altijd op tijd uithalen, zodat je naald niet breekt op een speld.
Je kan onderdelen zoals de naaldplaat, grijper en de naald van de machine beschadigen, als je over spelden naait. De machine zal dan geen goede steek meer maken.
Verwissel regelmatig je naald als je meerdere werkstukken hebt genaaid. Ook als je merkt dat de machine geen goede steek meer maakt.
Gebruik de juiste naald voor jouw stof. Zie handleiding voor juiste naald. Voor rekbare stof neem je een tricot of stretchnaald in de juiste dikte, wat past bij je stof.
Heeft je machine lang stil gestaan of veel gebruikt en lang geen beurt gehad? Laat de machine dan nakijken door een vakman. Een goed adresje is www.arendsnaaimachinehandel.nl in Heteren.
Wel kan jezelf de machine met regelmaat zelf schoonborstelen en eventueel op de bewegende delen een druppeltje naaimachineolie laten druppelen. Let op! De nieuwste machines mogen vaak niet meer gesmeerd worden. Kijk dus goed in je handleiding wat de juiste werkwijze is!
In mijn volgende blog lees je alles hoe je het kinderbroekje in elkaar kan naaien.